De kosten van het verbouwen van een badkamer

Woman and a girl sitting by the side of the roof window
Bij de renovatie van een woning hebben veel mensen de neiging om de renovatie van de badkamer tot het laatst uit te stellen. Dit vinden we jammer, omdat u vaak al met een paar kleinere ingrepen een groot effect in uw badkamer verkrijgt. Bovendien zorgt bijvoorbeeld het plaatsen van een dakvenster ervoor dat u er lang de voordelen van plukt. Uw badkamer ziet er groter uit en het is perfect mogelijk om de ruimte op elk moment van de dag te ventileren. Een goed dakraam draagt bij tot een algemene netheid en hygiëne. Natuurlijk daglicht is uw bondgenoot bij uitstek om vochtproblemen en de vorming van schimmel aan te pakken. Een VELUX dakvenster plaatsen is een van de kosten van een verbouwing van een badkamer die u op lange termijn terugverdiend.

Een badkamerrenovatie stapsgewijs aanpakken

Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur is het perfect mogelijk om de renovatie van een badkamer in verschillende stappen aan te pakken. In dit artikel geven we u een stappenplan voor het verbouwen van uw badkamer.

Badkamer renoveren: stappenplan

Om te beginnen is het een goed idee om een plan te maken van hoe u wilt dat de badkamer eruitziet. Ook al bent u geen volwaardige tekenaar, toch kunt u met een blad papier en een balpen heel wat ideeën kwijt die u later kunt aftoetsen met een installateur of een algemene aannemer. Een andere aanpak is een moodboard maken met tools zoals Pinterest.

  • Nu u een visie heeft van hoe uw nieuwe badkamer eruit moet zien, bezoekt u best enkele verschillende badkamerwinkels en controleert u wat er mogelijk is binnen het budget waarover u beschikt. Soms is het hierbij nodig om compromissen te maken.
  • Wij raden u aan om hierbij steeds the big picture in gedachten te houden. Soms bent u geneigd om een bepaalde dure ingreep uit te stellen voor een later moment, maar anderzijds kan deze ingreep vaak uw droombadkamer bekomen en bovendien de waarde van uw woning verhogen, waardoor het toch de moeite loont om er een stuk van uw budget voor te reserveren.
  • Indien u nood heeft aan iemand die uw visie een beetje vorm geeft, schakel een binnenhuisarchitect in. Zij helpen verder met de planning en executie van uw grote ideeën!
Belangrijke punten
  • Een dakvenster zorgt ervoor dat u de aanwezige ruimte maximaal gebruikt en dat een kleine kamer er op slag groter uitziet.
  • Zolang u geen uitbouw van groter dan 40 m² voorziet en de vorm van het dak niet verandert, hoeft u geen vergunning aan te vragen om een nieuwe badkamer te plaatsen.
  • Om fel zonlicht buiten te houden of om de hoeveelheid natuurlijk daglicht te beheersen, maakt u gebruik van buitenbeschermingen.

Natuurlijk daglicht is cruciaal in elke badkamer

Wij houden van natuurlijk daglicht, daarom raden we u altijd aan om vanaf het begin van een renovatie ervoor te zorgen dat er voldoende daglicht in uw nieuwe ruimte binnenvalt. Dit versterkt de connectie tussen binnen en buiten, en is goed voor uw humeur en uw fysieke gezondheid. Niets zo heerlijk ontspannend als een warm bad terwijl u in de lucht een vliegtuig ziet of het schouwspel van de wolken bewondert.

Dankzij dakvensters zorgt u voor een constante ventilatie in uw badkamer

Onze dakvensters zijn ideaal om een kamer te luchten en zo de voordelen van daglicht en lucht maximaal te gebruiken. Met sommige types van dakramen kunt u het ventileren van een kamer zelfs automatiseren en bijvoorbeeld aansturen vanop uw smartphone. Om fel zonlicht buiten te houden of om de hoeveelheid natuurlijk daglicht nog beter te beheersen, maakt u gebruik van rolluiken, rolgordijnen of zonweringen.

"De ruimte optimaliseren, daar komt het op neer bij het plaatsen van een dakraam. U stemt de inrichting van uw badkamer perfect af op de lichtinval en benut elk hoekje van de kamer."

De aanwezige ruimte in de badkamer maximaal benutten

Een bijkomend voordeel van een dakvenster is dat u de aanwezige ruimte maximaal gebruikt en dat een kleine kamer er op slag groter uitziet. De ruimte optimaliseren, daar komt het op neer bij het plaatsen van een dakvenster. U kunt de inrichting van uw badkamer perfect afstemmen op de lichtinval en benut elk hoekje van de kamer.

Tips voor materialen: ga voor duurzaamheid

Gaat u uw badkamer renoveren, dan is het verstandig om voor duurzame materialen te kiezen. Duurzame materialen die bestand zijn tegen water zorgen ervoor dat uw badkamer de test der tijd met glans gaat doorstaan.

Wat kost een nieuwe badkamer?

Wat kost nu een nieuwe badkamer precies? Afhankelijk van de grootte van uw badkamer ligt het budget tussen de € 5.000 en € 10.000. Veel hangt hierbij af van de mate van luxe en de duurzaamheid van de materialen.

Wat kost een badkamer verbouwen?

Ook bij een verbouwing hangt de kostprijs af van de grootte en de materialen. U moet rekenen op een bedrag tussen de € 2.500 en € 10.000. Zelfs een kleine badkamer verbouwen, kost gemiddeld € 2.000.

Hoe lang duurt het om een badkamer te verbouwen?

Een badkamer verbouwen kan lang duren als u niet op tijd begint. Hoe lang het duurt om een badkamer te verbouwen, wordt bijvoorbeeld bepaald door hoe druk de gekozen aannemer is. Begin dus zeker op tijd om de nodige aannemers te contacteren om een zicht te krijgen op een tijdlijn. Zolang u geen uitbouw doet en de vorm van het dak niet verandert, hoeft u geen vergunning aan te vragen om een nieuwe badkamer te plaatsen. Dit verkort de hoeveelheid tijd u moet voorzien om uw badkamer af te werken.

Hulp nodig bij het integreren van een dakvenster in uw badkamer? Laat u adviseren via onze daglichtadvies dienst. Of u nog maar aan het dromen bent of al concrete plannen heeft, we helpen u graag groots dromen!

Gerelateerde artikelen

A modern bathroom with wooden furniture, blue painted walls and roof windows
Natuurlijk daglicht, de belangrijkste factor van elke badkamer renovatie
Lange tijd was een badkamer een puur functionele ruimte in uw woning. U kwam er ’s morgens om zich snel even te wassen of om een korte douche of bad te nemen. Tegenwoordig zijn badkamers veel meer dan dat. Het zijn plaatsen waar u helemaal tot rust kunt komen. In plaats van naar een wellness center te gaan, geniet u evengoed thuis van een rustige oase dat u helemaal voor u hebt en waarin u uzelf kunt verzorgen.
Het volledige artikel lezen
A white painted bathroom area with sink and mirror and a two roof windows with blinds
Een dakvenster of platdakvenster in uw badkamer: verwen uzelf met natuurlijk daglicht
Het is tijd om uw badkamer eens in een ander daglicht te bekijken. Omdat uw badkamer veel meer is dan een puur functionele kamer om u te wassen en u te verzorgen, is het een must om aan de inrichting ervan evenveel aandacht te geven als aan bijvoorbeeld uw keuken of woonkamer.
Het volledige artikel lezen
Bedroom with two Cabrio roof windows
Laat het interieur van uw woning stralen dankzij natuurlijk daglicht
Natuurlijk zon- en daglicht is ideaal om het interieur van uw woning te laten stralen. Waar natuurlijk daglicht binnenvalt, is het aangenaam wonen. Bovendien geniet u met natuurlijk daglicht van de vele mentale en fysieke voordelen die dit licht te bieden heeft.
Het volledige artikel lezen
A facade of a house with roof windows
Plat dak, licht hellend dak of zadeldak? Voor elk type dak bestaat het juiste dakvenster
Meer daglicht dat van bovenaf in een ruimte binnenvalt: het lijkt eenvoudig, maar het verandert het karakter van uw woning en uw manier van leven aanzienlijk. Er zijn dakvensters voor verschillende soorten daken en plafonds. U vindt dus vrijwel zeker een oplossing die bij uw dak past. 
Het volledige artikel lezen
An installer taking measurements on the roof
Hoe vindt u de juiste vakman om een dakvenster te plaatsen?
Een goede aannemer vinden om een dakvenster te laten plaatsen, lijkt een hele klus. Hoe weet u wie u kunt vertrouwen? Als u de zaken goed aanpakt en u de nodige kennis van zaken heeft, hoeft dit geen moeilijke opgave te zijn.
Het volledige artikel lezen
Language is changing...