Wanneer is het een goed idee een dakvenster te vervangen?

Furnished room with two roof windows side by side with daylight coming in.
Wanneer is het een goed idee om een bestaand dakvenster te vervangen door een nieuw, modern dakvenster? In dit artikel maken we u wegwijs in de redenen om een dakvenster te vervangen. Na het lezen van dit artikel maakt u een weloverwogen keuze om een bestaand dakvenster al dan niet te vervangen.

Redenen om een dakvenster te vervangen.

Er zijn veel redenen om een dakvenster te vervangen. Zo is het mogelijk dat het huidige dakvenster te klein is en te weinig natuurlijk daglicht binnenlaat. Wilt u berekenen of het dakvenster de optimale grootte heeft, pas dan de regel van 20% toe. Dat wil zeggen dat de oppervlakte van uw dakvenster ten minste 20% van de oppervlakte van uw ruimte moet bedragen. U kunt dus een dakvenster vervangen, omdat u wilt dat de ruimte meer daglicht binnen laat: meteen een hele goede reden trouwens.

Anderzijds kan het oude dakvenster ook defect zijn. Het kan lekken of er kan een luchtlek zijn, waardoor er langs het kozijn tocht binnenkomt. Vormt er condensatie rond uw dakvensters, dan wil dit meestal zeggen dat er een probleem is. Let evenwel op als u een dakvenster in een badkamer gebruikt. Dan kan er zich tijdelijk condens op en rond het venster vormen door het verdampende water. Laat daarom een badkamer altijd goed ventileren na het douchen of het baden.

Er kan ook een barst in het glas zitten. Dit belemmert het zicht en is niet langer optimaal qua isolatie. Is er een verkleuring in het glas of in het kozijn die u niet meer weggewerkt krijgt, dan kunt u het dakvenster beter vervangen. Een nieuw dakvenster geeft dan meteen een frisse look aan de kamer.

Vervangt u het volledige dak om het beter te isoleren? Dan is dit ook een goed moment om oude dakvensters te vervangen. Is het dakvenster ouder dan 30 jaar, dan kunt u over het algemeen stellen dat het niet langer aan de eigentijdse isolatienormen voldoet.

Belangrijke punten
  • Vormt er zich condensatie rond uw dakvensters, dan wil dit meestal zeggen dat er een probleem is.
  • Blootstelling aan natuurlijk daglicht kan uw slaap-waakcyclus helpen reguleren, uw stemming en energiepeil stimuleren en uw algemeen welzijn verbeteren.
  • Een vervanging van een dakvenster duurt ongeveer vier uur voor een venster dat dezelfde afmetingen heeft als het oude.

Meer daglicht in een ruimte hebben heel wat voordelen

Blootstelling aan natuurlijk daglicht kan uw slaap-waakcyclus helpen reguleren, uw stemming en energiepeil stimuleren en uw algemeen welzijn verbeteren. Het helpt het lichaam ook vitamine D te produceren, wat essentieel is voor de gezondheid.

Bovendien is het vervangen van een dakvenster een van de meest eenvoudige manieren om uw woning en dak een make-over te geven. Het kost niet veel tijd, er bestaan subsidies voor en u hoeft niet de volledige rompslomp van een grote verbouwing te doorlopen.

"Is het dakvenster ouder dan 30 jaar, dan kunt u over het algemeen stellen dat het niet langer aan de eigentijdse isolatienormen voldoet."

Het voordeel van een nieuw dakvenster te plaatsen

Een eigentijds dakvenster zorgt voor een goed binnenklimaat. Een nieuw dakvenster plaatsen geeft dus de mogelijkeheid om dit beter te regelen. Desgewenst kunt u een nieuw dakvenster automatiseren met VELUX ACTIVE with NETAMO. VELUX ACTIVE is een Smart Home systeem waarmee u uw gemotoriseerde dakvensters, binnengordijnen en buitenbeschermingen op afstand bedient. U controleert ermee ook de luchtkwaliteit en temperatuur binnenshuis.

Wist u dat een typische dakvenstervervanging binnen vier uur kan worden uitgevoerd? U kunt deze klus laten klaren terwijl u thuis werkt of een halve dag vakantie neemt. Zorg ervoor dat de ruimte onder het dakvenster vrijgemaakt is en de installateur doet de rest. Plan een afspraak met een gekwalificeerde installateur via onze VELUX Pro service. Bespreek uw project en ontvang een vrijblijvende en gratis offerte en het nodige advies.

Gerelateerde artikelen

Language is changing...