Do’s en don’ts bij het plaatsen van een nieuw dakvenster

Installatie van een VELUX dakvenster met precieze nivellering op een zolder in aanbouw.
Heeft u besloten om een dakvenster te plaatsen? Dan komt het erop aan de juiste keuze uit de vele mogelijkheden te maken. In dit artikel geven we u do’s en don’ts waar u bij de keuze en de plaatsing op moet letten.

Niet doen: een te klein dakvenster met te weinig lichtinval kiezen

Heeft u al besloten waar het dakvenster moet komen en heeft u ruimte om het groter te maken? Kies dan voor een groter dakvenster, het kost niet veel meer en de plaatsing brengt meestal geen extra kosten met zich mee. Daarna profiteert u van nog meer natuurlijk licht in uw woning en zult u er zeker geen spijt van krijgen. Baseer uw keuze ten slotte op de 20%-regel. Dit betekent dat de oppervlakte van uw dakvenster ten minste 20% van de oppervlakte van uw ruimte bedraagt. Niet doen: de kosten volledig zelf dragen en vergeten dat u aanspraak kunt maken op subsidies of btw-verlaging

Wist u dat u een deel van de kosten voor het plaatsen van een dakvenster kunt terugkrijgen? Op deze pagina vindt u een overzicht van de mogelijkheden. LBovendien stijgt de waarde van uw woning naarmate het beter uitgerust is met dakvensters. Wenst u uw woning te verkopen, dan zijn potentiële kopers onmiddellijk gecharmeerd door de lichtinval. Verder is het zo dat een modern en eigentijds dakvenster een hoge isolatiewaarde heeft. Bij een dakvenster met superisolerend glas gaat heel weinig warmte verloren, en daar profiteert u in uw hele woning van.

Belangrijke punten
  • Ga bij uw keuze uit van de regel van 20 procent. Het oppervlak aan glas moet met 20 procent van het vloeroppervlak overeenkomen.
  • Langs een dakvenster met superisolerend glas gaat heel weinig warmte verloren, en daar profiteert u in uw hele woning van.
  • Een dakvenster met een opening onderaan is ideaal om te genieten van het uitzicht uit uw woning.

Niet doen: lukraak een dakvenster kiezen zonder stil te staan bij alle mogelijkheden

Ga zeker alle mogelijkheden voor dakvensters langs zodat u de beste keuze maakt.

  • Een dakvenster met opening bovenaan is ideaal als u het venster boven meubelen wenst te plaatsen.
  • Een dakvenster met opening onderaan is dan weer perfect om te genieten van het uitzicht op de buitenwereld.
  • Gemotoriseerde dakvensters in combinatie met het VELUX ACTIVE with NETATMO systeem of met de VELUX App Control zijn een uitstekende keuze voor iedereen die van het ultieme gebruiksgemak en slimme snufjes houdt.

Wel doen: een doordachte keuze maken om de look van een ruimte te bepalen

"Wenst u uw woning te verkopen, dan zijn potentiële kopers onmiddellijk gecharmeerd door de lichtinval."

Wel doen: de plaatsing goed overwegen

  • Plaats het dakvenster hoog genoeg en op zo’n manier dat u van het uitzicht kunt genieten terwijl u staat en zit in de ruimte.
  • Hoe verder u het dakvenster van een buitenmuur plaatst, hoe meer natuurlijk daglicht er binnenvalt. Hierdoor krijgt u op elk moment van de dag een mooie lichtinval.
  • Denk bij de plaatsing van een dakvenster ook na over dat de stand van de zon gedurende de dag verandert. Dit betekent dus dat daglicht vanuit meerdere hoeken binnenvalt op verschillende momenten van de dag.

Wel doen: van meet af aan de nodige accessoires laten plaatsen

Wenst u meer informatie om de juiste keuze te maken en mogelijke vergissingen te vermijden? Lees dan de andere artikelen op onze website om u goed te informeren of neem contact op met een van onze daglicht adviseurs. 

Gerelateerde artikelen

Chique keuken met donkere kasten, wit aanrecht, VELUX dakvenster en uitzicht op de tuin.
Tien redenen waarom u voor meer daglicht in uw woning moet zorgen (en hoe u dit moet doen)
Daglicht is belangrijk voor uw mentale en fysieke welzijn. We brengen veel tijd binnenshuis door, hetzij thuis of hetzij op onze werkplek. Het is niet altijd mogelijk om onze werkplek naar onze eigen smaak in te richten, hoe jammer dit ook is. Hoe uw thuis uw woning inricht, is vaak wel uw keuze. Een centraal gegeven bij de keuzes die u daar maakt, moet zijn hoe u het beste daglicht in de woning kunt brengen. Onderzoek heeft immers aangetoond dat het goed is voor uw welzijn om dicht bij een raam of onder een dakvenster te zitten. VELUX is perfect om u hierbij te helpen en biedt bovendien nog meer voordelen.
Het volledige artikel lezen
Gezellige zolder slaapkamer met VELUX dakvensters en minimalistische inrichting.
Laat het interieur van uw woning stralen dankzij natuurlijk daglicht
Natuurlijk zon- en daglicht is ideaal om het interieur van uw woning te laten stralen. Waar natuurlijk daglicht binnenvalt, is het aangenaam wonen. Bovendien geniet u met natuurlijk daglicht van de vele mentale en fysieke voordelen die dit licht te bieden heeft.
Het volledige artikel lezen
Modern rijtjeshuis met VELUX dakvenster en tuinuitbreiding.
Het duurzaam bouwen van een huis
Het bouwen van een duurzaam huis vergt veel inzet, tijd en toewijding. Waar te beginnen met zo een groot project? Als u overweegt een nieuw duurzaam huis te bouwen of een grote duurzame renovatie uit te voeren, lees dan vooral verder.
Het volledige artikel lezen
Modern residentieel gebouw met VELUX dakvensters tegen donkere dakpannen
Plat dak, licht hellend dak of zadeldak? Voor elk type dak bestaat het juiste dakvenster
Meer daglicht dat van bovenaf in een ruimte binnenvalt: het lijkt eenvoudig, maar het verandert het karakter van uw woning en uw manier van leven aanzienlijk. Er zijn dakvensters voor verschillende soorten daken en plafonds. U vindt dus vrijwel zeker een oplossing die bij uw dak past. 
Het volledige artikel lezen
Sereen slaapkamer met bed, kunst, planten en natuurlijk licht van VELUX dakvensters.
Met Smart Home technologie het leefklimaat in uw woning verbeteren
Een goed leefklimaat binnen is een must voor uw gezondheid. Moderne technologie kan een ongelooflijke hulp zijn om tot een goede klimaatbeheersing in huis te komen. In dit artikel leggen we uit waarom een goed binnenklimaat belangrijk is en welke slimme Smart Home oplossingen u kunt gebruiken om het binnenklimaat op te volgen en te verbeteren.
Het volledige artikel lezen
Language is changing...