Hoe maakt u uw woning energiezuiniger?

Zolder familiekamer met VELUX dakvensters, zithoek en kinderen die op het tapijt spelen.
Er zijn veel voordelen aan een energiezuinige woning. Denk bijvoorbeeld aan een lage energiefactuur of een verminderde ecologische voetafdruk. Daarnaast is een energiezuinige woning ook gewoon aangenaam om in te vertoeven. Het is er warm in de winter en koel in de zomer. Een aanpak waarbij u stap voor stap te werk gaat, is het best om uw woning energiezuinig te maken. Kleine gewoontes veranderen doet wonderen. Het vervangen van vensters is eveneens een goede manier om uw woning energiezuinig te maken. Een dakvenster is ideaal om mooie accenten in uw huis te leggen, wat het dan weer extra aangenaam maakt om thuis te werken of tijd door te brengen met uw gezin en vrienden. Maar wij hebben nog veel meer te bieden dan dat. Dankzij een VELUX dakvenster ventileert u uw huis optimaal. Dat doet u door het venster te openen, maar het is ook mogelijk met de ventilatieklep, waar wij de trotse uitvinder van zijn.

Vermijd warmteverlies in uw woning

U kunt uw woning wel verwarmen, maar als deze warmte verloren gaat, dan heeft u hier niet veel aan. Bekijk daarom deze manieren waarop u uw verwarming maximaal kunt laten renderen.

Uw woning isoleren betekent energie besparen

Uw woning isoleren is een van de beste manieren om de nood aan verwarming te verminderen. Als het koud is, draagt u toch zelf ook graag een muts, nietwaar? Warmte stijgt, dus het isoleren van uw dak verhindert dat de warmte via het dak verloren gaat. Muren isoleren is ook een goed idee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheden van spouwmuurisolatie. Om uw woning te isoleren, kunt u diverse premies aanvragen. Een bijkomend voordeel van isolatie is dat uw woning in de zomer ook koeler blijft.

Vensters en ramen vervangen

Ramen vervangen is een andere manier om uw woning energiezuinig te maken. Raamkozijnen met kieren aan de rand laten warmte gewoon ontsnappen. Moderne raamkozijnen zijn opgebouwd uit diverse kaders die samen een sterk isolerende werking hebben. Ramen met enkel glas zijn niet meer van deze tijd. Laat ze vervangen door vensters met dubbel of zelfs driedubbel glas. Dit vraagt wel een investering, maar u wint de kost in enkele jaren tijd uit.

Heeft u dakvensters? VELUX dakvensters zijn de perfecte manier om uw dak bijkomend te isoleren. Ze beschikken over thermo-isolerend glas en zijn opgebouwd uit hoogwaardige en energie-efficiënte materialen. Bovendien hebben ze stuk voor stuk een luchtdichte afwerking. Verduisterende plisségordijnen of rolluiken  houden de warmte nog eens extra binnen.

Belangrijke punten
  • Dankzij goede isolatie houdt u de warmte in uw woning en beperkt u energiekosten.
  • Vensterkaders die slecht isoleren laten veel warmte verloren gaan. Kies voor hoogwaardige ramen en vensters met een thermo-isolerende werking en een luchtdichte afsluiting.
  • Kleine veranderingen zoals de thermostaat een graadje lager zetten en overschakelen op ledverlichting zorgen voor een sterke vermindering in het energieverbruik.

Houd het koel in een energiezuinige woning

De laatste jaren zijn de zomers telkens bijzonder warm geweest. Het is daarom belangrijk om uw woning koel te houden. Airco gebruiken laat energiekosten opnieuw de pan uit rijzen. Dakvensters zijn een goede manier om uw woning te koelen en deze kosten te drukken. Warmte lucht is licht en stijgt omhoog. Dakvensters staan toe dat de warme lucht uw woning ontsnapt.

Vergeet bovendien niet de buitenbeschermingen eenvoudig te sluiten om de warmte buiten te houden. Als u kiest voor een VELUX dakvenster, kunt u kiezen uit verschillende buitenbeschermingen die de warmte buiten houden, verduisterende of lichttemperende beschermingen of een rolluik. Deze houdt de warmte buiten en verduistert tegelijkertijd.

“Met kleine stappen maakt u uw woning gemakkelijk meer energiezuinig. Denk maar aan het isoleren van uw woning en het vervangen van de ramen. Kleine ingrepen zoals het gebruiken van ledverlichting maken eveneens het verschil.”

Gebruik slimme systemen om energie te besparen

Om energie te besparen in uw woning maakt u gebruik van slimme technologieën. Een slimme meter bijvoorbeeld laat u toe uw energiegebruik op te volgen en binnenshuis een gezond klimaat te behouden. Vraag uw energieprovider om raad. Energieverbruik goed opvolgen is een eerste stap in het besparen van energie.

Dankzij slimme technologieën beheerst u ook het klimaat binnenshuis nauwkeurig.

Met de VELUX App Control heeft u volledige controle over al uw gemotoriseerde VELUX producten, direct vanaf uw smartphone, waar u ook bent. Met VELUX ACTIVE with NETATMO, een all-in-one geconnecteerde oplossing die continu temperatuur, vochtigheid en luchtkwaliteit beheert en controleert via sensoren, heeft u volledige controle over uw gemotoriseerde producten om een gezonder binnenklimaat te creëren.

Energie besparen? Vergeet de details niet

Soms bent u geneigd te denken dat enkel grote investeringen u helpen om energie te besparen. Niets is minder waar.

Dicht kieren en spleten af om te besparen op verwarming

Koude lucht vindt door de kleinste kier zijn weg naar binnen in uw woning. Gebruik daarom rubberen strips om bijvoorbeeld kieren onder deuren af te dichten.

Gebruik een lagere temperatuur voor uw was

Kleding wassen op 30 graden is vaak even efficiënt als wasjes op hoge temperatuur. Kies een wasproduct in functie van het wassen op een lage temperatuur.

Schakel over naar ledverlichting

Is er een gloeilamp stuk in uw woning? Vervang hem dan door ledverlichting. Ledverlichting is niet alleen energiezuinig, een lamp gaat ook tot negen keer zo lang mee.

Heeft u behoefte aan advies? Neem contact op met een van onze installateurs en ga op zoek naar een passende oplossing!

Gerelateerde artikelen

Chique keuken met donkere kasten, wit aanrecht, VELUX dakvenster en uitzicht op de tuin.
Tien redenen waarom u voor meer daglicht in uw woning moet zorgen (en hoe u dit moet doen)
Daglicht is belangrijk voor uw mentale en fysieke welzijn. We brengen veel tijd binnenshuis door, hetzij thuis of hetzij op onze werkplek. Het is niet altijd mogelijk om onze werkplek naar onze eigen smaak in te richten, hoe jammer dit ook is. Hoe uw thuis uw woning inricht, is vaak wel uw keuze. Een centraal gegeven bij de keuzes die u daar maakt, moet zijn hoe u het beste daglicht in de woning kunt brengen. Onderzoek heeft immers aangetoond dat het goed is voor uw welzijn om dicht bij een raam of onder een dakvenster te zitten. VELUX is perfect om u hierbij te helpen en biedt bovendien nog meer voordelen.
Het volledige artikel lezen
Gezellige woonkamer met familie en speelgoed, verlicht door natuurlijk licht van een VELUX dakvenster.
Hoe energie besparen in uw woning? Lees onze tips en tricks
Wenst u energie te besparen voor het milieu en om de kosten van uw energiefactuur te drukken? Lees hier tips om energie te besparen.
Het volledige artikel lezen
Serene thuiskantoor met VELUX dakvenster en planken met planten.
Een gezond huis, een gezonde levensstijl
U brengt – vooral ’s winters – veel tijd door binnenshuis. Lees hier onze tips om van uw woning een gezonde oase van daglicht en lucht te maken.
Het volledige artikel lezen
Zolder thuiskantoor met VELUX ramen, minimalistisch bureau en groene muur.
Verander de look van uw woning met een dakvenster
Wilt u uw woning een opknapbeurt geven? Dan hebben wij goede raad. Dakvensters zijn een eenvoudige ingreep die uw woning volledig veranderen. Dankzij het natuurlijke licht van een dakvenster geniet u elke dag van uw woning. Dankzij dakvensters creëert u ruimtes waar iedereen graag vertoeft. Zo ziet u dankzij dakvensters letterlijk uw woning in een nieuw daglicht.
Het volledige artikel lezen
Gezellige zolder slaapkamer met VELUX dakvensters en minimalistische inrichting.
Laat het interieur van uw woning stralen dankzij natuurlijk daglicht
Natuurlijk zon- en daglicht is ideaal om het interieur van uw woning te laten stralen. Waar natuurlijk daglicht binnenvalt, is het aangenaam wonen. Bovendien geniet u met natuurlijk daglicht van de vele mentale en fysieke voordelen die dit licht te bieden heeft.
Het volledige artikel lezen
Language is changing...